Microchip

A közelmúltban hazánkban is megjelent ez a külföldön már régóta, sőt kötelezően használt eszköz a kutyák és más társállatok egyedi azonosítására. Ez a bizonyos chip, melyet kedvenceink bőre alá ültetnek be, meghatározott területre, egy kb.8 mm-es szövetbarát üvegkapszula, mely egy olyan "adót" tartalmaz, melyben a chipleolvasó készülék generálja a jelet, vagyis csak akkor "kapcsol be", amikor leolvassák.

A chip maga parányi, az állatorvos előzetes lidocainos érzéstelenítést követően egy egyszerű szúrással a nyak bal oldalára a bőr alá juttatja be a chipet, ami egy steril fecskendő tűjében van elrejtve. A beavatkozás nem fájdalmas, az állatnak semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A behelyezett adó nagyon kis méretű, a behelyezésnek esztétikailag semmiféle hátrányos következménye nincs, az állatok nagyon jól tolerálják, a szövetekben nem vándorol.

Így olyan egyedi azonosítóval látjuk el így kedvencünket, melyet nehéz meghamisítani ill. nyom nélkül eltüntetni. Ezáltal, ha elveszítjük őt, vagy esetleg ellopják, nagy valószínűséggel a chipszám alapján visszajut hozzánk. A chipet nem elég behelyeztetni, annak regisztrációját is kérnünk kell a kezelő állatorvosunktól, hiszen maga a kapszula csak egy országkódot és egy számsort tartalmaz, nem a kutya és a gazda adatait!  Ezt a számsort különböző rendszerekben, melyet különböző szervezetek gondoznak, tartják nyilván, ezekben a rendszerekben kapcsolódik össze a számsor a chipezett állat többi adatával.

Természetesen ezek az adatok a személyiségi jogok védelme miatt nem mindenki számára hozzáférhetőek. Csak az láthatja az adatokat, akinek jogosultsága van rá, ez pedig nem más, mint az állatorvos. Ő is csak a saját személyes kódjával tud belépni a hivatalos oldalra.

Napjainkig több, mint 2 millió állatot jelöltek meg így, és ma már több, mint 500 leolvasó működik Magyarországon (állatorvosoknál, menhelyeken, határállomásokon) A rendszer segítségével sokkal könnyebbé, és gyorsabbá válik az elkóborolt, elveszett, esetleg eltulajdonított állatok pontos hovatartozásának megállapítása.