Állatútlevél

Ha kedvencével külföldre utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes ebútlevélre, amelyet rendelőmben is megkaphat. Az ebútlevéllel kutyák, macskák és vadászgörények egyaránt utazhatnak. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az ebútlevél kiállítását bármikor kérheti a tulajdonos, előfeltétele azonban az, hogy az állat egyedileg azonosítva legyen. Ez a gyakorlatban a microchip beültetését jelenti. Ettől csak abban az esteben lehet eltekinteni, ha az állatnak egyértelműen olvasható tetoválása van. Az ebútlevélben a tulajdonos és az állat adatai szereplnek elsőként, majd ebbe kerülnek az oltások, féreghajtások, esetleg a kullancs ellenes kezelések, vizsgálatok, stb. Utazás előtt mindig tájékozódjon! Egyes országokban elegendő az érvényes veszettség oltás a beutazáshoz, máshol azonban, például Nagy Britanniában, Svédországban ennél jóval szigorúbbak az előírások! Kérhetnek ,,veszettség szerológiai teszteredményt”, esetleg friss féreghajtási és kullancsellenes kezelési eredményt! Ezeknél azonban nem mindegy, hogy milyen készítménnyel történt a kezelés! Utazás előtt ezért mindeképpen érdeklődjön állatorvosánál! Részletes információt magyar és angol nyelven itt találhatnak.

Országonkénti sajátosságok, szabályok

Kutya, macska és vadászgörény utazásakor Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazások esetében. Az összeállítás a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok ill. gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás előtt az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális elvárások felől.

I. Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei,
az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Írország, Svédország és Málta kivételével

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
b.) egységes európai állatútlevél kiállítása
c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

Figyelem!
Olaszország az elmúlt időszak problémás esetei miatt szigorított az ellenőrzésen, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél emiatt kellemetlenkedhetnek a hatóságok.

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is (hasonlóan Svédországhoz. Lásd 2. pont). Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!

2. Svédországba történő beutazás feltételei.

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
b.) egységes európai állatútlevél kiállítása
c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)
d.) A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 120. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) esetén azonnal utazhat az állat.Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes, ebben az esetben nem kell újabb titer-vizsgálatot végeztetni.
e.) A Svédországba történő beutazás előtt 10 napon belül (órára, percre ellenőrzik) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregtelenítő kezelés és
f.) kullancs elleni kezelés szükséges, és azok igazolása az állatútlevélben.

Megjegyzés: Svédországban dolgozó kollégáinktól kapott információk szerint a féregtelenítő kezelés igazolását elsősorban a galandféreg elleni kezelésre értelmezik az ellenőrzéskor, tehát mindenképpen olyan hatóanyagot tartalmazó készítményt kell választani, ami garantáltan hatékony a galandférgességre! (A prazikvaltel ajánlott és elfogadott!). A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenőrzése). Angol nyelvű információ

3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
b.) egységes európai állatútlevél kiállítása
c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)
d.) A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) esetén, a vérvételtől számított 6 hónapos várakozás, majd ennek letelte után lehet utazni. (Ismételt beutazás esetén a titer-vizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történő veszettség elleni vakcinázás a vakcina gyártó által megadott lejárati idején belül megtörtént.)
e.) A Nagy-Britannába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 - 48 óra közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel széles spektrumú féregtelenítő kezelés, és
f.) kullancs elleni kezelés szükséges, és ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben. (Ezt szigorúan ellenőrzik is a belépéskor!)

Megjegyzés: az a.) pontban meghatározott mikrochip vagy tetoválás közül, a gyakorlati tapasztalatok szerint, célszerűbb a mikrochipes megjelölést alkalmazni.
II. Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei.

4. Svájcba történő beutazás feltételei.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál (lásd 1. pont) (Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)

5. Norvégiába történő beutazás feltételei.

Norvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történő beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont)

6. Horvátországba történő beutazás feltételei.

Horvátország nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerűbb ezért az EU-s állatútlevéllel történő utazást szorgalmazni.)

7. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételei
.

A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény.Ha azonban az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:
a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
b.) Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után,
c.) A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz.

8. Montenegróba történő beutazás feltételei.

4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.
a.) Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)
b.) Veszettség elleni védőoltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)
c.) A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.

9. Utazás az USA-ba, Kanadába.

A kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie.
a.) Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védőoltással. (Az oltás történhet a hatósági állatorvosi igazolás kiállításának napján is!)
b.) Szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás.
Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ha az átszállás Nagy-Britannia valamelyik repülőterén történik meg, követelmény a 3.pontban leírt összes előírás betartása! (Ezt azzal indokolják, hogy bármikor előfordulhat, hogy a célállomás felé történő továbbutazás akadályba ütközik, és ilyenkor szükségessé válhat az állat EU-ba történő beléptetése.) Emellett a légitársaságoknak lehetnek (vannak) különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog

10. Utazási feltételek Izraelbe.

Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be!A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

11. Utazás Ausztráliába kutyával, macskával.

Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni. Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található:http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs